Het goede nieuws is dat de meeste mannen voortdurend nieuw sperma produceren, en met de juiste veranderingen in levensstijl (inclusief dieet) kan een man het aantal, de beweeglijkheid en de morfologie van het sperma en bijgevolg de vruchtbaarheid van de man aanzienlijk verhogen.
Let op: Sperma heeft 60 tot 80 dagen nodig om zich te ontwikkelen in het proces van spermatogenese1, dus het is ideaal als de veranderingen ten minste 40 tot 90 dagen vóór de (her)analyse van het sperma of vóór de start van een onvruchtbaarheidsbehandeling zoals IUI of IVF worden doorgevoerd.
Test voor mannelijke vruchtbaarheid - spermiogram
Het begint met een sperma-analyse, die de belangrijkste indicator is voor het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van het sperma. Met een sperma-analyse kan de arts de levensvatbaarheid van het sperma bepalen. Hij zal ook nagaan of een laag aantal zaadcellen en dysfunctie van het sperma onvruchtbaarheid veroorzaken. De sperma-analyse is een zeer eenvoudige vruchtbaarheidstest bij de man die een aantal belangrijke gegevens verzamelt, maar zich concentreert op drie belangrijke kenmerken van het sperma:
Sperma aantal - concentratie van sperma per ml sperma
Spermamotiliteit - hoe goed het sperma beweegt tijdens de voortgang
Spermamorfologie - de vorm en het uiterlijk van sperma
Als het spermaonderzoek abnormale resultaten oplevert, kan uw vruchtbaarheidsspecialist aanvullende tests aanbevelen. Het is belangrijk te onthouden dat de resultaten van de sperma-analyse slechts een meting zijn van de parameters van uw sperma op een bepaald moment. Er zijn vele manieren om het aantal zaadcellen te verhogen en de algehele vruchtbaarheid te verbeteren, waarover hieronder meer.
Hoe u op natuurlijke wijze het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid en de algehele vruchtbaarheid van de man kunt verhogen
• Stoppen met roken
Roken is slecht voor bijna alle aspecten van de mannelijke vruchtbaarheid. Rokers zouden ongeveer 2x minder sperma hebben dan niet-rokers.
• Alcohol beperken
Uit een overzicht van 15 studies over alcohol en de effecten ervan op de vruchtbaarheid van mannen bleek dat dagelijks alcoholgebruik een negatief effect heeft op de morfologie en de hoeveelheid sperma.
Het duurt tot 80 of meer dagen voordat sperma zich ontwikkelt. Als u van plan bent zwanger te worden, overweeg dan om drie maanden voordat u zwanger wilt worden minder alcohol te drinken.
• Koel zwemmers af - vermijd bubbelbaden en sauna's
Spermatogenese of de productie van sperma vindt plaats in de testikels. De temperatuur in de testikels is een paar graden lager dan in de rest van het lichaam. Deze koudere omgeving is noodzakelijk voor een succesvolle spermatogenese. Er is aangetoond dat hogere temperaturen een verhoogde stofwisseling in de testikels veroorzaken, wat leidt tot schade aan het sperma (vooral een lager aantal zaadcellen).
• Giftige stoffen vermijden
Uit studies over de blootstelling aan milieutoxinen (bv. kleefstoffen, oplosmiddelen, organische chloorverbindingen, pesticiden en siliconen) blijkt een negatief effect op de zaadkwaliteit, de beweeglijkheid en/of de morfologie van het sperma, wat kan bijdragen tot onvruchtbaarheid bij de man.
• Stress beperken
Stress is de manier waarop de hersenen en het lichaam reageren op elke eis. Na verloop van tijd kan aanhoudende stress ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en ook de vruchtbaarheid van de man aantasten. Stress kan ook toenemen na de diagnose van mannelijke onvruchtbaarheid en verdere onderzoeken. Studies hebben aangetoond dat zaadparameters en stress aan elkaar gerelateerd zijn. Wij raden ontspanning, gesprekken, meditatie of yoga aan.
• Voldoende slaap
Veel studies hebben bevestigd dat onvoldoende slaap kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en onvruchtbaarheid. Slaapgebrek wordt in verband gebracht met een lagere spermakwaliteit.
• Begin met regelmatige oefeningen met lage intensiteit/impact
Lichaamsbeweging heeft enorme voordelen voor de vruchtbaarheid en de algemene gezondheid, omdat het helpt het hart te versterken en de bloedsomloop te verbeteren. Lichaamsbeweging kan stress verminderen en helpt ook bij de kwaliteit van de slaap. Studies hebben aangetoond dat mannen die regelmatig sporten een hoger testosterongehalte hebben dan inactieve mannen.
• Eet gezonde vetten
Vet is het fundament van de vruchtbaarheid. Het levert de belangrijkste bouwstenen voor elke cel in ons lichaam en wordt gebruikt bij de synthese van vele invloedrijke voortplantingshormonen. Door vet kan het lichaam ook vitamine A, D en E opnemen, die essentieel zijn voor de vruchtbaarheid. Het belangrijkste is dat de consumptie van grote hoeveelheden vet helpt om ontstekingen te verminderen en zo de niveaus van oxidatieve stress in het lichaam te verlagen. Gezonde vetten zitten in vlees, vis, kaas, eieren en noten. Wij adviseren de toevoeging van visolie (Omega-3 vetten).
• Vitamine D
Vitamine D heeft vele functies in het lichaam en is essentieel voor de algehele gezondheid en de vruchtbaarheid van de man. Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D een positief effect heeft op de vruchtbaarheid van de man, met name op de beweeglijkheid van het sperma. Andere studies tonen aan dat vitamine D niet alleen de beweeglijkheid van het sperma ondersteunt, maar ook een positief effect heeft op de algehele kwaliteit van het sperma.
• Zorg voor mannelijke vruchtbaarheid door toevoeging van supplementen
Vitaminen en mineralen zijn aanwezig in een gewone voeding, maar het is moeilijk ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt die een positief effect kunnen hebben op de mannelijke vruchtbaarheid.
Vitaminen en mineralen met een bevestigde rol in de mannelijke vruchtbaarheid en verbetering van de spermaparameters zijn zink, selenium, D3, Co-Q10, folaat, omega-3.
FertilUp for men is een in Duitsland geproduceerd voedingssupplement (GMP-certificaat) en aangepast aan mannen, met als doel de mannelijke vruchtbaarheid en de productie van gezond sperma te ondersteunen. Het bevat ingrediënten met een bewezen effect op de vruchtbaarheid.
Het is belangrijk te beseffen dat gezonde keuzes een grote invloed kunnen hebben op uw vruchtbaarheid. Zelfs kleine veranderingen in de goede richting kunnen een groot verschil maken.